Zo maak je je website supersnel

Zo maak je je website supersnel

In mijn eerdere blog over homepages heb ik verteld dat het belangrijk is dat deze snel laadt. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere pagina’s van je site. Maar hoe zorg je voor een snelle website?

In deze blog neem ik je mee naar de wereld van de snelle sites. Ik laat je zien hoe je de snelheid van je website kunt testen en hoe je deze vervolgens sneller kunt maken. Ook als je geen techneut bent kun je zelf je website optimaliseren (verbeteren).

In mijn blog beperk ik me tot WordPress sites.

Waarom is het belangrijk?

Eerst nog even de vraag waarom snelheid zo belangrijk is. Daar zijn verschillende antwoorden op te geven en ik noem er hier twee.

Het is slecht voor je conversie.

We weten allemaal dat mensen snel wegklikken weg van een trage site. Dat doe je zelf namelijk ook. Dat betekent dat mensen je site niet goed bekijken als deze traag is, laat staan dat ze doorklikken naar wat je te bieden hebt. Ze blijven dus hooguit even rondkijken maar zijn daarna weer weg. Het is dus slecht voor je ‘conversie’. Deze term heb je ongetwijfeld weleens voorbij zien komen. Het betekent dat een bezoeker van je website verandert (converteert) van een kijker naar een (potentiële) klant. Dit gebeurt als iemand bijvoorbeeld je weggever downloadt of zich inschrijft voor je nieuwsbrief. Als je geen snelle website hebt, is je sitebezoeker allang weg voor dat dit aan de orde is.

Het is slecht voor je SEO.

We willen allemaal zo hoog mogelijk in de Google zoekresultaten komen. Om de volgorde van de zoekresultaten te bepalen, gebruikt Google veel verschillende aspecten van jouw site om je site te beoordelen. Hoe beter de beoordeling, hoe hoger je in de zoekresultaten verschijnt. Een van de dingen waar Google op beoordeelt is snelheid. Google is dol op snelle websites. Is die van jou traag? Strafpunten! Met een trage site verlies je dus punten en eindig je lager in de zoekresultaten van Google.

Omdat steeds meer mensen een site op hun mobiele telefoon bekijken wordt voor Google de snelheid van je mobiele versie steeds belangrijker. Je mobiele versie moet dus turbosnel zijn.

Voor wie van harde cijfers houdt: doet je website er langer dan 3 seconden over om te laden, dan klikt 40% van je bezoekers direct weg. Van de mobiele internetgebruikers verwacht 47% dat een website in maximaal 2 seconden is geladen.  (bron: https://www.wphandleiding.nl/snelle-wordpress-website/)

Hoe snel is mijn site?

‘Hoe snel is mijn site nou eigenlijk?’ Dat is een goeie vraag, want voor dat je uberhaupt overweegt om tijd en energie in het verbeteren (optimaliseren) van je site te stoppen moet je wel weten of dat zin heeft en waar je dan mee aan de slag moet. Je moet dus eerst de snelheid van je website testen met een nulmeting.

Er is een aantal manieren om deze nulmeting te doen en er achter te komen hoe snel of traag je site is. In deze blog bespreek ik twee tools hiervoor: Google PageSpeed en Pingdom.

Google PageSpeed. Via https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ kom je op de site van deze tool. Je vult hier de url in van de site of de pagina die je wilt testen. Het mooie is dat je aparte resultaten kijgt voor de dekstop en de mobiele versie. Je kunt zo alle pagina’s van je site testen. Hieronder laat ik zien hoe dat eruit ziet voor de website www.regelhelden.nl:

 

Wat je hieraan kunt aflezen is….

Pingdom. Deze tool vind je op https://tools.pingdom.com/. Let op dat je test vanuit een Europese locatie. De resultaten van de test voor www.regelhelden zien er zo uit:

Wat je ziet is dat …

 

Bedenk dat testen altijd momentopnames zijn. Je zit met ander websites op dezelfde server, dus doe deze testen op verschillende momenten.

Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Je weet nu hoe snel je site is en wat de vertragende factoren zijn. Maar hoe maak je je site nu sneller? Dat hangt af van de vertragende factoren (en die weet je uit de test). Wat altijd effect heeft op de snelheid zijn hosting, plugins, afbeeldingen, sliders en video’s. Deze bepalen namelijk voor een groot deel de snelheid van elke site. Hieronder vertel ik je hoe je de snelheid voor elk van deze factoren verbetert:

Hosting: Goedkoop is duurkoop, dat is in elk geval zo bij hosting. Neem je de goedkoopste hosting, dan betekent dat vaak dat je site samen met (te) veel andere sites op een server wordt geplaatst. Dit kan je site trager maken. Kies so wie so altijd een hostingpartij die je website op een Nederlandse server plaatst. Zo voorkom je dat het dataverkeer van en naar je website op een buitenlandse server je site meteen al trager maakt. Partijen die je snelle website hosting leveren zijn bijvoorbeeld Hostnet (www.hostnet.nl) en Vimexx (www.vimexx.nl).

Plugins. Deze kunnen je site trager maken of juist sneller. Teveel plugins gebruiken maakt je site traag. Al die plugins, het is net een snoeptrommel: je kunt voor vanalles en nogwat plugins gebruiken. Maar voor de snelheid van je site is dat niet altijd goed. Installeer daarom niet meer plugins dan nodig. Het gebruik van plugins die je site versnellen is echter wel heel verstandig. Er zijn verschillende plug-ins die dat kunnen. Zo kun je met WP Super Cache of W3 Total Cache een pagina laten ‘klaarzetten’, wat de snelheid van het laden van je pagina’s verbetert. WP Rocket staat bekend als een plugin die je de snelste laadtijden kan geven. Deze plugin is gebruikersvriendelijk maar is helaas niet gratis. Als je website er duidelijk sneller van wordt, is het de investering wel waard.

Afbeeldingen: Optimaliseer (verklein) de afbeeldingen op je site met WP Smush. Of doe dat al voor het uploaden via Pixlr.com (kies Pixlr Express of z’n opvolger Pixlr X als je een eenvoudige tool zoekt) of fotoverkleinen.nl. Gebruik maximaal 1.200 pixels breedte voor een paginabrede afbeelding. Heb je een afbeelding die ongeveer de helft van je paginabreedte in beslag neemt? Dan is een breedte van 600 pixels voldoende. Je kunt via Pixlr ook nog een andere uitsnede maken zodat je afbeelding mooi in je blog of in de kolom past. Het werkt heel eenvoudig.

Sliders: Over sliders schreef ik al in mijn eerdere blog (link) dat deze niet populair zijn. Nu we het over snelheid hebben komt er nog een reden bij om er heel voorzichtig mee te zijn: ze verlengen ook nog eens de laadtijd van je site. Alweer een reden om goed na te denken of je deze wel echt wilt toepassen op je website. Vooral voor je mobiele site is het aan te raden om ze daar weg te laten.

Video: Wil je filmpjes laten zien op je website? Zorg er dan voor dat je ze niet via je website laat uploaden, dat gaat veel te traag! Beter is het om dat vanaf YouTube te doen.

Heb je alles gedaan wat je kon om te zorgen dat je hosting, thema, plugins en afbeeldingen geen vertragende factor meer zijn, dan is het tijd om het effect hiervan met Google PageSpeed en Pingdom te bekijken. Dat doe je op dezelfde manier als je de nulmeting hebt gedaan. Door de scores te vergelijken weet je of de laadtijd van je website is verbeterd.

Is de mobiele laadtijd van je website nog steeds niet geweldig, ga dan dingen verbergen op de mobiele site. Het beste is om altijd twee varianten van je site te ontwerpen: een voor desktop en een voor mobiel.

Test je snelheid van je website elk kwartaal.

Je weet nu hoe je de snelheid van je website kunt meten en hoe je dit kunt verbeteren. Hiermee ben je er helaas nog niet want dit is iets wat je bij moet houden. ‘Alles heeft onderhoud nodig’ zegt mijn moeder altijd en dat slaat ook op de snelheid van je website.  Check daarom elk kwartaal, de snelheid van je website en verbeter het waar nodig. Met mijn tips kun je dat heel makkelijk zelf doen. Wil je je tijd liever aan andere dingen besteden of heb je geen zin om je hierin te verdiepen? Laat dan het onderhoud van je website aan iemand anders over. Iemand die zich professioneel bezighoudt met sites heeft hier handigheid in en is ook op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

Meer lezen?

Wil jij zelf een nieuwe website maken zonder GEDOE en KEUZESTRESS?

Met mijn GRATIS E-BOEK maak jij zonder hoofdbrekens een website die klanten trekt.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Eerlijk is eerlijk, als je hier je e-mailadres achterlaat dan sta je op mijn mailinglijst. Maar daar kun je je direct weer voor afmelden, mocht je geen interesse hebben in gratis advies voor je website.

E-boek - AJ Webdesign In-7-stappen-website-die-klanten-trekt v2.0 9jul2021

Meest recente berichten

WordPress, dat is toch gedoe met onderhoud en plugins?

Een website (laten) maken. Help, waar begin ik?

Waarom heb je eigenlijk een website nodig?
Alles over de zin en onzin van een zakelijke website

Hoe jij blogs schrijft die gelezen worden? It’s the title, stupid!

Een zakelijke website laten bouwen is als het dansen van een tango

Blogs per categorie

Meer weten over wat je gelezen hebt? Ik vind het leuk om met je in contact te komen

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

Zo maak je je website supersnel

Zo maak je je website supersnel

In mijn eerdere blog over homepages heb ik verteld dat het belangrijk is dat deze snel laadt. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere pagina’s van je site. Maar hoe zorg je voor een snelle website?

In deze blog neem ik je mee naar de wereld van de snelle sites. Ik laat je zien hoe je de snelheid van je website kunt testen en hoe je deze vervolgens sneller kunt maken. Ook als je geen techneut bent kun je zelf je website optimaliseren (verbeteren).

In mijn blog beperk ik me tot WordPress sites.

Waarom is het belangrijk?

Eerst nog even de vraag waarom snelheid zo belangrijk is. Daar zijn verschillende antwoorden op te geven en ik noem er hier twee.

Het is slecht voor je conversie.

We weten allemaal dat mensen snel wegklikken weg van een trage site. Dat doe je zelf namelijk ook. Dat betekent dat mensen je site niet goed bekijken als deze traag is, laat staan dat ze doorklikken naar wat je te bieden hebt. Ze blijven dus hooguit even rondkijken maar zijn daarna weer weg. Het is dus slecht voor je ‘conversie’. Deze term heb je ongetwijfeld weleens voorbij zien komen. Het betekent dat een bezoeker van je website verandert (converteert) van een kijker naar een (potentiële) klant. Dit gebeurt als iemand bijvoorbeeld je weggever downloadt of zich inschrijft voor je nieuwsbrief. Als je geen snelle website hebt, is je sitebezoeker allang weg voor dat dit aan de orde is.

Het is slecht voor je SEO.

We willen allemaal zo hoog mogelijk in de Google zoekresultaten komen. Om de volgorde van de zoekresultaten te bepalen, gebruikt Google veel verschillende aspecten van jouw site om je site te beoordelen. Hoe beter de beoordeling, hoe hoger je in de zoekresultaten verschijnt. Een van de dingen waar Google op beoordeelt is snelheid. Google is dol op snelle websites. Is die van jou traag? Strafpunten! Met een trage site verlies je dus punten en eindig je lager in de zoekresultaten van Google.

Omdat steeds meer mensen een site op hun mobiele telefoon bekijken wordt voor Google de snelheid van je mobiele versie steeds belangrijker. Je mobiele versie moet dus turbosnel zijn.

Voor wie van harde cijfers houdt: doet je website er langer dan 3 seconden over om te laden, dan klikt 40% van je bezoekers direct weg. Van de mobiele internetgebruikers verwacht 47% dat een website in maximaal 2 seconden is geladen.  (bron: https://www.wphandleiding.nl/snelle-wordpress-website/)

Hoe snel is mijn site?

‘Hoe snel is mijn site nou eigenlijk?’ Dat is een goeie vraag, want voor dat je uberhaupt overweegt om tijd en energie in het verbeteren (optimaliseren) van je site te stoppen moet je wel weten of dat zin heeft en waar je dan mee aan de slag moet. Je moet dus eerst de snelheid van je website testen met een nulmeting.

Er is een aantal manieren om deze nulmeting te doen en er achter te komen hoe snel of traag je site is. In deze blog bespreek ik twee tools hiervoor: Google PageSpeed en Pingdom.

Google PageSpeed. Via https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ kom je op de site van deze tool. Je vult hier de url in van de site of de pagina die je wilt testen. Het mooie is dat je aparte resultaten kijgt voor de dekstop en de mobiele versie. Je kunt zo alle pagina’s van je site testen. Hieronder laat ik zien hoe dat eruit ziet voor de website www.regelhelden.nl:

 

Wat je hieraan kunt aflezen is….

Pingdom. Deze tool vind je op https://tools.pingdom.com/. Let op dat je test vanuit een Europese locatie. De resultaten van de test voor www.regelhelden zien er zo uit:

Wat je ziet is dat …

 

Bedenk dat testen altijd momentopnames zijn. Je zit met ander websites op dezelfde server, dus doe deze testen op verschillende momenten.

Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Je weet nu hoe snel je site is en wat de vertragende factoren zijn. Maar hoe maak je je site nu sneller? Dat hangt af van de vertragende factoren (en die weet je uit de test). Wat altijd effect heeft op de snelheid zijn hosting, plugins, afbeeldingen, sliders en video’s. Deze bepalen namelijk voor een groot deel de snelheid van elke site. Hieronder vertel ik je hoe je de snelheid voor elk van deze factoren verbetert:

Hosting: Goedkoop is duurkoop, dat is in elk geval zo bij hosting. Neem je de goedkoopste hosting, dan betekent dat vaak dat je site samen met (te) veel andere sites op een server wordt geplaatst. Dit kan je site trager maken. Kies so wie so altijd een hostingpartij die je website op een Nederlandse server plaatst. Zo voorkom je dat het dataverkeer van en naar je website op een buitenlandse server je site meteen al trager maakt. Partijen die je snelle website hosting leveren zijn bijvoorbeeld Hostnet (www.hostnet.nl) en Vimexx (www.vimexx.nl).

Plugins. Deze kunnen je site trager maken of juist sneller. Teveel plugins gebruiken maakt je site traag. Al die plugins, het is net een snoeptrommel: je kunt voor vanalles en nogwat plugins gebruiken. Maar voor de snelheid van je site is dat niet altijd goed. Installeer daarom niet meer plugins dan nodig. Het gebruik van plugins die je site versnellen is echter wel heel verstandig. Er zijn verschillende plug-ins die dat kunnen. Zo kun je met WP Super Cache of W3 Total Cache een pagina laten ‘klaarzetten’, wat de snelheid van het laden van je pagina’s verbetert. WP Rocket staat bekend als een plugin die je de snelste laadtijden kan geven. Deze plugin is gebruikersvriendelijk maar is helaas niet gratis. Als je website er duidelijk sneller van wordt, is het de investering wel waard.

Afbeeldingen: Optimaliseer (verklein) de afbeeldingen op je site met WP Smush. Of doe dat al voor het uploaden via Pixlr.com (kies Pixlr Express of z’n opvolger Pixlr X als je een eenvoudige tool zoekt) of fotoverkleinen.nl. Gebruik maximaal 1.200 pixels breedte voor een paginabrede afbeelding. Heb je een afbeelding die ongeveer de helft van je paginabreedte in beslag neemt? Dan is een breedte van 600 pixels voldoende. Je kunt via Pixlr ook nog een andere uitsnede maken zodat je afbeelding mooi in je blog of in de kolom past. Het werkt heel eenvoudig.

Sliders: Over sliders schreef ik al in mijn eerdere blog (link) dat deze niet populair zijn. Nu we het over snelheid hebben komt er nog een reden bij om er heel voorzichtig mee te zijn: ze verlengen ook nog eens de laadtijd van je site. Alweer een reden om goed na te denken of je deze wel echt wilt toepassen op je website. Vooral voor je mobiele site is het aan te raden om ze daar weg te laten.

Video: Wil je filmpjes laten zien op je website? Zorg er dan voor dat je ze niet via je website laat uploaden, dat gaat veel te traag! Beter is het om dat vanaf YouTube te doen.

Heb je alles gedaan wat je kon om te zorgen dat je hosting, thema, plugins en afbeeldingen geen vertragende factor meer zijn, dan is het tijd om het effect hiervan met Google PageSpeed en Pingdom te bekijken. Dat doe je op dezelfde manier als je de nulmeting hebt gedaan. Door de scores te vergelijken weet je of de laadtijd van je website is verbeterd.

Is de mobiele laadtijd van je website nog steeds niet geweldig, ga dan dingen verbergen op de mobiele site. Het beste is om altijd twee varianten van je site te ontwerpen: een voor desktop en een voor mobiel.

Test je snelheid van je website elk kwartaal.

Je weet nu hoe je de snelheid van je website kunt meten en hoe je dit kunt verbeteren. Hiermee ben je er helaas nog niet want dit is iets wat je bij moet houden. ‘Alles heeft onderhoud nodig’ zegt mijn moeder altijd en dat slaat ook op de snelheid van je website.  Check daarom elk kwartaal, de snelheid van je website en verbeter het waar nodig. Met mijn tips kun je dat heel makkelijk zelf doen. Wil je je tijd liever aan andere dingen besteden of heb je geen zin om je hierin te verdiepen? Laat dan het onderhoud van je website aan iemand anders over. Iemand die zich professioneel bezighoudt met sites heeft hier handigheid in en is ook op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

Meer lezen?

Download nu mijn gratis e-boek: In 7 stappen naar een website die klanten trekt

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Je komt nu op mijn e-maillijst maar je kunt je meteen weer afmelden als je geen interesse hebt in gratis tips & tricks voor je website.

Meest recente berichten

WordPress, dat is toch gedoe met onderhoud en plugins?

Een website (laten) maken. Help, waar begin ik?

Waarom heb je eigenlijk een website nodig?
Alles over de zin en onzin van een zakelijke website

Hoe jij blogs schrijft die gelezen worden? It’s the title, stupid!

Een zakelijke website laten bouwen is als het dansen van een tango

Blogs per categorie

Meer weten over wat je gelezen hebt? Ik vind het leuk om met je in contact te komen

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.