WordPress, dat is toch gedoe met onderhoud en plugins?

Als ik ondernemers spreek over hun grootste websiteproblemen dan gaat het vaak over de technische kant: thema’s, onderhoud, gedoe met plugins, ‘hoe zorg ik dat ie snel laadt’, updaten van plugins (‘ik durf niet op die knoppen te klikken’).
Logisch dat je er dan tegenop ziet om je eigen WordPress site hebben.
Een eigen website is als autorijden
Een eigen WordPress website is misschien wel net zoiets als je rijbewijs halen en kunnen autorijden. Je wilt gewoon lekker comfortabel van A naar B zonder eerst een monteursopleiding te moeten volgen. Die rijlessen waren al meer dan genoeg gedoe. Maar ergens geeft het je ook wel een veilig gevoel als je weet hoe je het oliepeil controleert, de ruitenwisservloeistof op tijd bijvult en zelfs een band op spanning kunt brengen.
Zo werkt het ook met websites: je hoeft niet alles te snappen, maar een beetje weten hoe het werkt, geeft je vertrouwen.
Je eigen website een beetje ‘snappen’
Je kunt het natuurlijk allemaal uitbesteden zodat je van alle ellende af bent. Maar het is ook fijn om je eigen website een beetje te snappen.
Daarom ga ik je in deze blog wat basiskennis bijbrengen over de ‘technische kant’ van websites. Zodat jij een gerust gevoel over je eigen site hebt.
Ik ga het in deze blog hebben over:
- Domeinnaam
- Hosting
- WordPress
- Thema’s
- Pagebuilders
- Plugins
Domeinnaam
Een domeinnaam is de url, het adres van je website. Een domeinnaam kun je zelf verzinnen, is uniek en alleen te gebruiken door degene die ‘em vastlegt.
Voor een doorsnee domeinnaam betaal je €5-€10 per jaar.
Je kunt kiezen wat je wilt maar niet alles is even handig. Een goede domeinnaam zegt iets over je bedrijf of over jouzelf. Verder mag je geen domeinnaam gebruiken die erg lijkt op die van een ander bedrijf. En het is ook altijd handig om een domeinnaam te gebruiken die makkelijk uit te spreken en op te schrijven is.
Een domeinnaam kun je vastleggen bij een provider en als je ooit naar een andere provider wilt kun je je domeinnaam zonder problemen meenemen.
En als je je afvraagt wat nu precies een provider is, lees dan meteen wat ik hieronder over hosting schrijf.
Hosting
Hosting is tja, precies wat het zegt: het is de host, de gastheer van je site. Dit is een bedrijf dat ruimte op een server verhuurt zodat jouw website op die server kan draaien.
Er is verschil in prijs en kwaliteit tussen hostingpartijen, net zoals er verschil is tussen aanbieders van telefoonabonnementen. Goedkoop kán betekenen dat je site traag is en de helpdesk slecht bereikbaar. Duur kán betekenen dat je site lekker snel draait en de helpdesk je dag en nacht met goede raad bijstaat. Maar natuurlijk is dat niet altijd het geval en ligt het genuanceerder.
Ik heb zelf goede ervaringen met Vimexx, maar er zijn ook andere goede aanbieders. Op internet kun je zoeken naar goede reviews van providers.
Elke aanbieder heeft verschillende pakketten. Je kunt altijd met de goedkoopste beginnen en later upgraden als dat nodig is.
WordPress
WordPress is een open source platform. Dat betekent dat het voor iedereen gratis is te gebruiken. Vergelijk het met iOS of Android voor je telefoon.
Voor een website is meer nodig dan WordPress. Je website maakt gebruik van verschillende programmeertalen, o.a. php, css, javascript en html. Gelukkig hoef je die programmeertalen niet te beheersen om een website te maken en te onderhouden.
Thema’s
Een thema is een voorbeeldwebsite met pagina’s, lay-outs, stijlen, etc. Binnen een thema zijn verschillende varianten van pagina’s en onderdelen van pagina’s te vinden (zoals contactformulieren, referenties, blogs, etc.).
Vergelijk het met een gemeubileerde woning met verschillende kamers. Elke kamer is net wat anders ingericht. Je kunt in elke kamer de meubels verschuiven, de muren een andere kleur geven en planten op een andere plek zetten. Maar je kunt niet alles veranderen: je kunt niet zomaar een raam of binnenmuur verplaatsen.
Hoeveel je aan een thema kunt wijzigen om ‘em aan je eigen wensen aan te passen verschilt per thema. Er zijn eindeloos veel thema’s dus het is onmogelijk om hier te vertellen wat er bij welk thema wel/niet kan. Maar over het algemeen kan ik wel zeggen dat je bij gratis thema’s soms minder kunt aanpassen dan je zou willen en dat je bij betaalde thema’s vrijwel alles kunt aanpassen.
Pagebuilders
Een pagebuilder is een tool die het makkelijk maakt om websites op maat te maken zonder dat je vanaf nul moet beginnen en zonder dat je hoeft te programmeren.
Bij een pagebuilder hoort ook een thema. Je kunt dan starten met een voorbeeldpagina uit dat thema en dan met de pagebuilder aanpassingen doen. Je kunt ook met een blanco pagina beginnen en dan met de modules van de pagebuilder aan de slag. Modules zijn losse bouwstenen van een webpagina, zoals een contactformulier, een header, een afbeelding, een bloglay-out, etc.
Ervaring opdoen met een pagebuilder maakt het makkelijker
Een pagebuilder werkt heel intuïtief maar hoe meer ervaring je ermee opdoet, hoe makkelijker je ermee kunt werken. Dat komt omdat er ontzettend veel opties zijn om dingen aan te passen. In het begin weet je niet welke opties er zijn of kun je ze niet makkelijk vinden.
Ik werk zelf al jaren met BeaverBuilder en dat werkt voor mij perfect. Andere bekende pagebuilders zijn bijv. Divi en Elementor.
Plugins
Hierover hoor ik nog de meeste angst bij ondernemers. En soms zie ik juist ook het omgekeerde: mensen die zonder problemen allerlei plugins installeren op hun website.
Wat zijn plugins
Om te weten wat je wel en niet met plugins kunt doen, moet je een beetje snappen wat het zijn. Je kunt ze vergelijken met apps die je op je telefoon installeert. Sommige apps zijn heel handig en worden door veel mensen gebruikt. Andere zijn wat schimmiger en worden zelden gedownload. Sommige zijn gratis, andere betaald. En af en toe moet je een app bijwerken naar de laatste versie. Een plugin is niet veel anders.
Problemen met plugins
Ze communiceren soms niet goed met elkaar
Het probleem met plugins voor WordPress is dat ze onafhankelijk van elkaar geprogrammeerd worden. Daardoor ‘praten’ ze niet allemaal goed met elkaar. Soms geeft een plugin een conflict met een andere plugin en werkt je site niet meer goed. Dan helpt het om je plugin te deactiveren en een andere te gebruiken.
Ze hebben beveiligingsproblemen
Een ander probleem van plugins is dat het een veiligheidslek kan hebben en dat hierdoor je site gehackt kan worden. Je kunt dit zoveel mogelijk voorkomen door alleen plugins te gebruiken die heel veel downloads hebben (dit is afhankelijk van hoe specifiek de plugin is, maar een paar duizend downloads vind ik altijd wel nodig), recent zijn bijgewerkt (max. een maand geleden) en compatibel zijn met jouw WordPress versie. Je ziet dit gelijk als je een plugin gaat downloaden, zie het (willekeurige) voorbeeld hieronder:

Gebruik er zo min mogelijk
Een laatste tip: gebruik zo min mogelijk plugins. Elke plugin biedt mogelijkheden, maar kan ook risico’s met zich meebrengen.
Veiligheid gaat voor alles dus blijf kritisch als je in de plugin-snoepwinkel van WordPress gaat winkelen. Lees dus snel verder naar het volgende stukje over veiligheid.
Ten slotte nog iets over veiligheid
Je hoort weleens dat WordPress niet veilig zou zijn en dat je daarom beter een site in bijvoorbeeld Squarespace kunt maken.
Laat ik eerlijk zijn: WordPress websites worden nogal eens gehackt. Maar als je weet dat ontzettend veel sites in WordPress worden gemaakt, dan is het logisch dat als een site gehackt wordt, het meestal een WordPress site is.
Je site beveiligen is niet moeilijk maar je moet er iets voor doen
Het is niet zo moeilijk om je site goed te beveiligen. Het vraagt wel discipline. Zorg dat je regelmatig (tenminste maandelijks en liefst wekelijks) WordPress, thema en plugins update en een back-up van je site maakt. Check ook bij je provider of zij back-ups maken en of je die zonder kosten kunt terugzetten als er toch iets fout gaat.
Tip: maak eerst een back-up en update dan je WordPress, thema en plugins. Mocht er iets fout gaan, dan heb je altijd een recente back-up. Ook als je zelf niet weet hoe je een back-up kunt terugzetten, dan is het fijn als jij een webbouwer die recente back-up kunt geven. Want als je die niet hebt, kan een webbouwer die ook niet boven tafel toveren.
Durf jij het nu aan?
Nu je mijn blog hebt gelezen weet je iets over de technische kant van websites. En weet je ook iets over het onderhouden van je WordPress website.
Aan jou nu de keuze of jij zelf het onderhoud en alle wijzigingen gaat doen of dat je dit uitbesteedt.
Mijn advies: werk samen met een webbouwer
Bespreek met je webbouwer hoe je slim met je site omgaat. Je kunt prima afspreken dat jij een deel van het onderhoud en de aanpassingen zelf doet, en dat je webbouwer eens in de paar maanden het grotere onderhoud pleegt en de moeilijke dingen oppakt. Je webbouwer kan je precies leren hoe je dingen aanpast of waar je op moet letten bij het onderhoud.
Denk bij het uitbesteden of juist zelf onderhouden van je website niet in de eerste plaats aan wat het kost, maar aan wat het oplevert. Het ene is niet beter dan het andere, het gaat erom wat bij jouw situatie past.
Uitbesteden geeft je rust en je site is in deskundige handen. En mocht er toch een probleem zijn, dan hoef je niet eerst een webbouwer te zoeken die je probleem kan oplossen.
Zelf doen geeft je grip op je site en je kunt snel aanpassingen doen. Wel is het slim om een webbouwer ‘achter de hand’ te hebben, mocht er toch een keer een probleem zijn. Want zolang het goed gaat, gaat het goed. Maar als je site eruit ligt weet ik zeker dat de paniek écht toeslaat. En als je dan nog in het wilde weg webbouwers moet gaan bellen…
Problemen zijn nooit helemaal te voorkomen
Nog even voor alle duidelijkheid: ook als je het onderhoud aan een webbouwer uitbesteedt kan er een keer een probleem met je site zijn. Er kan iets gebeuren waar je webbouwer geen invloed op heeft. Bijvoorbeeld omdat er bij de provider (je hosting) iets aan de hand is. Of omdat er een beveiligingsprobleem is waar je webbouwer niet van op de hoogte kon zijn.
Weet je nog dat een website beheren te vergelijken is met autorijden? Ook als je je auto regelmatig voor onderhoud naar de garage stuurt kan er een probleem ontstaan waar de monteurs niet voor verantwoordelijk zijn.
Have fun met je website!
Oké, nu weet je genoeg om te besluiten hoe jij met je website omgaat. Have fun! En bij vragen of paniek mag je me altijd bellen of mailen.
Meer lezen?
Wil jij zelf een nieuwe website maken zonder GEDOE en KEUZESTRESS?
Met mijn GRATIS E-BOEK maak jij zonder hoofdbrekens een website die klanten trekt.
Eerlijk is eerlijk, als je hier je e-mailadres achterlaat dan sta je op mijn mailinglijst. Maar daar kun je je direct weer voor afmelden, mocht je geen interesse hebben in gratis advies voor je website.

Meest recente berichten
Meer weten over wat je gelezen hebt? Ik vind het leuk om met je in contact te komen
WordPress, dat is toch gedoe met onderhoud en plugins?

Als ik ondernemers spreek over hun grootste websiteproblemen dan gaat het vaak over de technische kant: thema’s, onderhoud, gedoe met plugins, ‘hoe zorg ik dat ie snel laadt’, updaten van plugins (‘ik durf niet op die knoppen te klikken’).
Logisch dat je er dan tegenop ziet om je eigen WordPress site hebben.
Een eigen website is als autorijden
Een eigen WordPress website is misschien wel net zoiets als je rijbewijs halen en kunnen autorijden. Je wilt gewoon lekker comfortabel van A naar B zonder eerst een monteursopleiding te moeten volgen. Die rijlessen waren al meer dan genoeg gedoe. Maar ergens geeft het je ook wel een veilig gevoel als je weet hoe je het oliepeil controleert, de ruitenwisservloeistof op tijd bijvult en zelfs een band op spanning kunt brengen.
Zo werkt het ook met websites: je hoeft niet alles te snappen, maar een beetje weten hoe het werkt, geeft je vertrouwen.
Je eigen website een beetje ‘snappen’
Je kunt het natuurlijk allemaal uitbesteden zodat je van alle ellende af bent. Maar het is ook fijn om je eigen website een beetje te snappen.
Daarom ga ik je in deze blog wat basiskennis bijbrengen over de ‘technische kant’ van websites. Zodat jij een gerust gevoel over je eigen site hebt.
Ik ga het in deze blog hebben over:
- Domeinnaam
- Hosting
- WordPress
- Thema’s
- Pagebuilders
- Plugins
Domeinnaam
Een domeinnaam is de url, het adres van je website. Een domeinnaam kun je zelf verzinnen, is uniek en alleen te gebruiken door degene die ‘em vastlegt.
Voor een doorsnee domeinnaam betaal je €5-€10 per jaar.
Je kunt kiezen wat je wilt maar niet alles is even handig. Een goede domeinnaam zegt iets over je bedrijf of over jouzelf. Verder mag je geen domeinnaam gebruiken die erg lijkt op die van een ander bedrijf. En het is ook altijd handig om een domeinnaam te gebruiken die makkelijk uit te spreken en op te schrijven is.
Een domeinnaam kun je vastleggen bij een provider en als je ooit naar een andere provider wilt kun je je domeinnaam zonder problemen meenemen.
En als je je afvraagt wat nu precies een provider is, lees dan meteen wat ik hieronder over hosting schrijf.
Hosting
Hosting is tja, precies wat het zegt: het is de host, de gastheer van je site. Dit is een bedrijf dat ruimte op een server verhuurt zodat jouw website op die server kan draaien.
Er is verschil in prijs en kwaliteit tussen hostingpartijen, net zoals er verschil is tussen aanbieders van telefoonabonnementen. Goedkoop kán betekenen dat je site traag is en de helpdesk slecht bereikbaar. Duur kán betekenen dat je site lekker snel draait en de helpdesk je dag en nacht met goede raad bijstaat. Maar natuurlijk is dat niet altijd het geval en ligt het genuanceerder.
Ik heb zelf goede ervaringen met Vimexx, maar er zijn ook andere goede aanbieders. Op internet kun je zoeken naar goede reviews van providers.
Elke aanbieder heeft verschillende pakketten. Je kunt altijd met de goedkoopste beginnen en later upgraden als dat nodig is.
WordPress
WordPress is een open source platform. Dat betekent dat het voor iedereen gratis is te gebruiken. Vergelijk het met iOS of Android voor je telefoon.
Voor een website is meer nodig dan WordPress. Je website maakt gebruik van verschillende programmeertalen, o.a. php, css, javascript en html. Gelukkig hoef je die programmeertalen niet te beheersen om een website te maken en te onderhouden.
Thema’s
Een thema is een voorbeeldwebsite met pagina’s, lay-outs, stijlen, etc. Binnen een thema zijn verschillende varianten van pagina’s en onderdelen van pagina’s te vinden (zoals contactformulieren, referenties, blogs, etc.).
Vergelijk het met een gemeubileerde woning met verschillende kamers. Elke kamer is net wat anders ingericht. Je kunt in elke kamer de meubels verschuiven, de muren een andere kleur geven en planten op een andere plek zetten. Maar je kunt niet alles veranderen: je kunt niet zomaar een raam of binnenmuur verplaatsen.
Hoeveel je aan een thema kunt wijzigen om ‘em aan je eigen wensen aan te passen verschilt per thema. Er zijn eindeloos veel thema’s dus het is onmogelijk om hier te vertellen wat er bij welk thema wel/niet kan. Maar over het algemeen kan ik wel zeggen dat je bij gratis thema’s soms minder kunt aanpassen dan je zou willen en dat je bij betaalde thema’s vrijwel alles kunt aanpassen.
Pagebuilders
Een pagebuilder is een tool die het makkelijk maakt om websites op maat te maken zonder dat je vanaf nul moet beginnen en zonder dat je hoeft te programmeren.
Bij een pagebuilder hoort ook een thema. Je kunt dan starten met een voorbeeldpagina uit dat thema en dan met de pagebuilder aanpassingen doen. Je kunt ook met een blanco pagina beginnen en dan met de modules van de pagebuilder aan de slag. Modules zijn losse bouwstenen van een webpagina, zoals een contactformulier, een header, een afbeelding, een bloglay-out, etc.
Ervaring opdoen met een pagebuilder maakt het makkelijker
Een pagebuilder werkt heel intuïtief maar hoe meer ervaring je ermee opdoet, hoe makkelijker je ermee kunt werken. Dat komt omdat er ontzettend veel opties zijn om dingen aan te passen. In het begin weet je niet welke opties er zijn of kun je ze niet makkelijk vinden.
Ik werk zelf al jaren met BeaverBuilder en dat werkt voor mij perfect. Andere bekende pagebuilders zijn bijv. Divi en Elementor.
Plugins
Hierover hoor ik nog de meeste angst bij ondernemers. En soms zie ik juist ook het omgekeerde: mensen die zonder problemen allerlei plugins installeren op hun website.
Wat zijn plugins
Om te weten wat je wel en niet met plugins kunt doen, moet je een beetje snappen wat het zijn. Je kunt ze vergelijken met apps die je op je telefoon installeert. Sommige apps zijn heel handig en worden door veel mensen gebruikt. Andere zijn wat schimmiger en worden zelden gedownload. Sommige zijn gratis, andere betaald. En af en toe moet je een app bijwerken naar de laatste versie. Een plugin is niet veel anders.
Problemen met plugins
Ze communiceren soms niet goed met elkaar
Het probleem met plugins voor WordPress is dat ze onafhankelijk van elkaar geprogrammeerd worden. Daardoor ‘praten’ ze niet allemaal goed met elkaar. Soms geeft een plugin een conflict met een andere plugin en werkt je site niet meer goed. Dan helpt het om je plugin te deactiveren en een andere te gebruiken.
Ze hebben beveiligingsproblemen
Een ander probleem van plugins is dat het een veiligheidslek kan hebben en dat hierdoor je site gehackt kan worden. Je kunt dit zoveel mogelijk voorkomen door alleen plugins te gebruiken die heel veel downloads hebben (dit is afhankelijk van hoe specifiek de plugin is, maar een paar duizend downloads vind ik altijd wel nodig), recent zijn bijgewerkt (max. een maand geleden) en compatibel zijn met jouw WordPress versie. Je ziet dit gelijk als je een plugin gaat downloaden, zie het (willekeurige) voorbeeld hieronder:

Gebruik er zo min mogelijk
Een laatste tip: gebruik zo min mogelijk plugins. Elke plugin biedt mogelijkheden, maar kan ook risico’s met zich meebrengen.
Veiligheid gaat voor alles dus blijf kritisch als je in de plugin-snoepwinkel van WordPress gaat winkelen. Lees dus snel verder naar het volgende stukje over veiligheid.
Ten slotte nog iets over veiligheid
Je hoort weleens dat WordPress niet veilig zou zijn en dat je daarom beter een site in bijvoorbeeld Squarespace kunt maken.
Laat ik eerlijk zijn: WordPress websites worden nogal eens gehackt. Maar als je weet dat ontzettend veel sites in WordPress worden gemaakt, dan is het logisch dat als een site gehackt wordt, het meestal een WordPress site is.
Je site beveiligen is niet moeilijk maar je moet er iets voor doen
Het is niet zo moeilijk om je site goed te beveiligen. Het vraagt wel discipline. Zorg dat je regelmatig (tenminste maandelijks en liefst wekelijks) WordPress, thema en plugins update en een back-up van je site maakt. Check ook bij je provider of zij back-ups maken en of je die zonder kosten kunt terugzetten als er toch iets fout gaat.
Tip: maak eerst een back-up en update dan je WordPress, thema en plugins. Mocht er iets fout gaan, dan heb je altijd een recente back-up. Ook als je zelf niet weet hoe je een back-up kunt terugzetten, dan is het fijn als jij een webbouwer die recente back-up kunt geven. Want als je die niet hebt, kan een webbouwer die ook niet boven tafel toveren.
Durf jij het nu aan?
Nu je mijn blog hebt gelezen weet je iets over de technische kant van websites. En weet je ook iets over het onderhouden van je WordPress website.
Aan jou nu de keuze of jij zelf het onderhoud en alle wijzigingen gaat doen of dat je dit uitbesteedt.
Mijn advies: werk samen met een webbouwer
Bespreek met je webbouwer hoe je slim met je site omgaat. Je kunt prima afspreken dat jij een deel van het onderhoud en de aanpassingen zelf doet, en dat je webbouwer eens in de paar maanden het grotere onderhoud pleegt en de moeilijke dingen oppakt. Je webbouwer kan je precies leren hoe je dingen aanpast of waar je op moet letten bij het onderhoud.
Denk bij het uitbesteden of juist zelf onderhouden van je website niet in de eerste plaats aan wat het kost, maar aan wat het oplevert. Het ene is niet beter dan het andere, het gaat erom wat bij jouw situatie past.
Uitbesteden geeft je rust en je site is in deskundige handen. En mocht er toch een probleem zijn, dan hoef je niet eerst een webbouwer te zoeken die je probleem kan oplossen.
Zelf doen geeft je grip op je site en je kunt snel aanpassingen doen. Wel is het slim om een webbouwer ‘achter de hand’ te hebben, mocht er toch een keer een probleem zijn. Want zolang het goed gaat, gaat het goed. Maar als je site eruit ligt weet ik zeker dat de paniek écht toeslaat. En als je dan nog in het wilde weg webbouwers moet gaan bellen…
Problemen zijn nooit helemaal te voorkomen
Nog even voor alle duidelijkheid: ook als je het onderhoud aan een webbouwer uitbesteedt kan er een keer een probleem met je site zijn. Er kan iets gebeuren waar je webbouwer geen invloed op heeft. Bijvoorbeeld omdat er bij de provider (je hosting) iets aan de hand is. Of omdat er een beveiligingsprobleem is waar je webbouwer niet van op de hoogte kon zijn.
Weet je nog dat een website beheren te vergelijken is met autorijden? Ook als je je auto regelmatig voor onderhoud naar de garage stuurt kan er een probleem ontstaan waar de monteurs niet voor verantwoordelijk zijn.
Have fun met je website!
Oké, nu weet je genoeg om te besluiten hoe jij met je website omgaat. Have fun! En bij vragen of paniek mag je me altijd bellen of mailen.
Meer lezen?
Download nu mijn gratis e-boek: In 7 stappen naar een website die klanten trekt
Je komt nu op mijn e-maillijst maar je kunt je meteen weer afmelden als je geen interesse hebt in gratis tips & tricks voor je website.