Werken op afstand: werkt dat?

Werken op afstand

Ik doe mijn werk locatieonafhankelijk. Locatieonafhankelijk betekent dat ik werk waar ik maar wil: in de koffietent om de hoek, in een huisje op Terschelling of vanuit een flexkantoor in Uruguay.

 

Werken op afstand: werkt dat?

Om op deze manier te kunnen werken zijn mijn klanten en ik aangewezen op online communicatie. Deze is tegenwoordig van zo’n goede kwaliteit en ook op veel plekken in de wereld zo betrouwbaar en snel dat het voor de kwaliteit van het werk niet uitmaakt waar ik mijn werk doe. Verschil in tijdzones tussen mijn klanten en mijzelf vragen wel om goed overleg maar kunnen juist ook heel prettig zijn: terwijl jij als klant ligt te slapen werk ik lekker door zodat je ‘s morgens aan de slag kunt met wat ik  voor jou heb voorbereid. Een continue werkestafette binnen je onderneming, wie wil dat nou niet?

 

Houd hier rekening mee

Lijkt je dit wel wat? Fysieke afstand hoeft geen belemmering te zijn om goed samen te werken, maar er zijn wel een paar dingen waar je in deze situatie rekening mee moet houden.  

 

Contact leggen

Face-to-face contact is met niets te vergelijken. Door elkaar in de ogen te kijken kom je zoveel van elkaar te weten dat je al heel snel weet of je een klik met elkaar hebt en of je het gevoel hebt dat je je werk aan iemand wilt toevertrouwen. Ik kan niet altijd bij je op kantoor langskomen, zeker niet als ik op reis ben. Gelukkig hebben we Skype en WhatsApp, wat mij betreft mooie tussenoplossingen: op afstand maar toch een indruk kunnen krijgen van elkaars ‘look and feel’. 

 

Digitale versies

Ik heb mijn bedrijf volledig gedigitaliseerd maar sluit dat aan bij jouw bedrijf? Als jij dingen op papier doet dan werkt dat niet. Het is een open deur maar alleen dat wat online beschikbaar en te bewerken is, kun je aan mij uitbesteden.

 

Tijdsverschil

Ik zal mogelijk van tijd tot tijd in een andere tijdzone verblijven. Dat vraagt om goede afspraken. Ook al heb ik geen ‘9-5’ mentaliteit, het is belangrijk om van tevoren af te spreken wanneer er gewerkt wordt en wat we van elkaar op dit gebied kunnen verwachten. Welke taken kunnen uitstekend worden gedaan als jij als klant slaapt en voor welke is het essentieel dat we beiden tegelijkertijd bereikbaar zijn voor overleg?  

 

 Wat zijn de voordelen?

Het feit dat het aantal mensen dat locatieonafhankelijk werkt enorm toeneemt geeft ook wel aan dat er voordelen zitten aan het werken op die manier. Ik noem er twee: 

  1. Locatieonafhankelijk werk kun je combineren met reizen. Dat vergt organisatorische vaardigheden, flexibiliteit, stressbestendigheid en probleemoplossend vermogen. Dit zijn allemaal waardevolle kwaliteiten als er in de hectiek van jouw bedrijf snel en goed allerhande taken geregeld moeten worden. 
  2. Mensen die locatieonafhankelijk werken zijn digitaal vaardig en op de hoogte van de nieuwste tools die je productiviteit en effectiviteit enorm kunnen verhogen. Je hoeft op deze manier niet alles zelf uit te vinden om er toch van te kunnen profiteren. 

 

Moet dat nou?

Ten slotte nog even de terechte vraag of locatieonafhankelijk werk echt meerwaarde biedt of vooral een uiting is van ‘alles moet leuk zijn’? Ik kan alleen voor mezelf spreken maar dit is wat het voor mij betekent. Door locatieonafhankelijk te werken telt uiteindelijk alleen wat ik oplever. Aanwezigheid in uren of het organiseren van veel meetings doen er niet toe. Het gaat om wat ik jou als klant te bieden heb.

De vrijheid om mij werk te doen waar en wanneer ik kan maakt mij gelukkig. En daardoor ben ik productiever en creatiever. Zet mij niet in een kantoor waar de ramen niet van open kunnen. Ik wil contact met buiten, de buitenlucht kunnen voelen en ruiken, de vogeltjes horen fluiten en de wind horen waaien. Romantisch? Ouderwets? So be it.

 

Werkt het voor mij als klant?

Of het inhuren van zo’n gelukkige medewerker voor jou werkt? The proof of the pudding is in the eating. Probeer het gewoon eens uit op een klein en concreet project. Dan merk je het vanzelf.  

Laat een reactie achter

Neem contact met mij op

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a message.