Het lekkere leven van de Digital Nomad

Het lekkere leven van de digital nomad

Jullie kennen mij als Virtual Assistant maar wist je dat ik dat doe als Digital Nomad? Sinds 2017 zwerf ik van plek naar plek. Afwisselend in Nederland en het buitenland.

Voor wie de term Digital Nomad niet kent: een Digital Nomad reist de wereld over. Niet als vakantie, maar als lifestyle. Werken en leven gaan ondertussen namelijk gewoon door.

Eeuwige reiskoorts

Met reizen als levensstijl ervaar ik een enorme vrijheid. De wereld ligt echt aan mijn voeten. Zin in zon? Nieuwsgierig naar die leuke, maar nog onbekende stad? Ik neem mijn hele hebben en houden mee en ga vrolijk verder waar ik gebleven was. Het hoeft echt niet per se heel exotisch. Een weekje Vlieland is ook een leuke optie.

Er bestaat in mijn leven geen sleur, elke dag is anders. Sterker nog, ik vind het nu heerlijk om eens even op dezelfde plek te zijn, een paar dagen achter elkaar hetzelfde doen zodat ik weer even een routine heb.

“We can’t really appreciate home, until we leave it.”

Het voelt voor mij ook fijn om los te zijn, te ontdekken dat ik overal een plek kan creëeren om me thuis te voelen en mijn leven voort te zetten. ‘Steek je pinnen niet te vast in de grond’, zei God eeuwen geleden al tegen het nomadisch levende volk Israël. Het past in de trend van minimaliseren en tiny houses. En het is goed voor mijn eeuwige reiskoorts.

Is dit een droomleven?

Ik heb bijvoorbeeld onderweg in Zuid-Amerika veel mensen ontmoet die me zeiden dat ik een droomleven leidde. Maar er zijn er vast ook heel veel die het maar vreemd vonden wat ik deed. Aan het begin van de zomer verschijnen in alle kranten en tijdschriften steevast tegendraadse artikelen van mensen die helemaal niet houden van op reis gaan en niet kunnen geloven dat iemand daar oprecht plezier aan beleeft. Voor hen klinkt een leven als Digital Nomad waarschijnlijk gruwelijk.

En laat ik eerlijk zijn, het is natuurlijk niet altijd alleen maar leuk. Na 30 verschillende overnachtingsplekken in bijna 6 maanden was ik een beetje reismoe. Steeds weer nieuwe hostels zoeken, bustickets kopen (of kan ik toch maar beter gaan vliegen?) en voortdurend nieuwe mensen ontmoeten die de volgende dag alweer vertrokken zijn (maar hé, soms kom je ze een maand later in een ander land spontaan weer tegen!). Als ik ergens gefrustreerd over kon worden was het wel het internet wanneer dat traag en instabiel was. Zes maanden mijn familie en vrienden niet zien vond ik ook niet echt leuk. En ik voel me geworteld in Nederland, dat blijft mijn thuisbasis.

Dat wil ik ook maar help, hoe doe ik dat?

 

Wil jij dit ook? Het goede nieuws: je kunt het gewoon. Het slechte nieuws: je zult serieus aan de slag moeten.

Je hebt om te beginnen een baan nodig die je online kunt doen. De meeste Digital Nomads creëren zo’n baan als eigen ondernemer. Ga alvast eens wat surfen op internet naar ideeën over werk wat je op afstand kunt doen.

Je moet vervolgens je belangrijkste administratie digitaliseren want je leven gaat tijdens je reis gewoon door. En je post zul je ook moeten beantwoorden.

  • Tip: laat je post alvast verzenden naar PostboxNL en maak een begin met het digitaliseren van je administratie in Dropbox.

Spullen zijn voor een Digital Nomad ballast; ze kosten geld, hebben onderhoud nodig en een huis bomvol spiegeltjes een kraaltjes kun je niet verhuren.

  • Tip: Gebruik een paar vrije zaterdagen voor ritjes naar de kringloop en ga lekker consuminderen.
  • Tip: Als je je huis wilt verhuren, doe dat dan via een organisatie die bemiddelt voor expats. Dat geeft je meer zekerheden dat je huur netjes betaald wordt en er zorgvuldig met je huis wordt omgegaan. Geen garanties uiteraard.

Bedenk of je een sociaal dier bent of graag je eigen plan trekt. Je kunt werken in een coworking space of lekker alleen op pad gaan en bijvoorbeeld in hostels mensen ontmoeten. Probeer het allebei eens uit.

  • Tip: Kijk eens op Nomadlist welke steden geschikt zijn om te leven en werken en welke coworking spaces daar zijn.

Oké, ik ben eruit: dit is ook voor mij. Wat nu?

Gebruik mijn tips om alvast een eerste start te maken. Zoek andere digital nomads op zoals in de Facebookgroep Nederlandse Digital Nomads. Laat je coachen door Wonderlijk Werken.

Of bel mij om te horen wat me over de drempel hielp om het echt te doen. Bereid je goed voor. En daarna: ga! Want ‘life begins at the end of your comfort zone’.

Laat een reactie achter

Neem contact met mij op

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a message.