Wat maakt het vak van Virtual Assistant zo leuk?

Wat maakt het vak van Virtual Assistant zo leuk?

Wat maakt het vak van Virtual Assistant zo leuk? Waarom zie ik steeds meer mensen om me heen die als Virtual Assistant aan de slag gaan of dat overwegen? Voor wie zich dit afvraagt heb ik deze blog geschreven.

Ik zal jullie in deze blog laten zien waarom ik het zelf leuk vind om als Virtual Assistant te werken. Ben je zelf al VA dan herken je hier ongetwijfeld veel van. Denk je erover na om VA te worden dan is deze blog handig om te ontdekken of het iets voor je is.

Wat maakt het voor mij leuk?

Natuurlijk is het heel persoonlijk wat je leuk vindt dus deze blog is een subjectieve beschrijving van een aantal aspecten die voor mij het werk leuk maken.

Vrijheid en afwisseling

Allereerst past het VA-vak in de algemene trend van meer zzp’ers en vaker thuiswerken. Het werk biedt de vrijheid om te werken waar en wanneer je wilt en voor wie. Weg kantoorsleur, hallo afwisseling! Het kan, dus waarom zou je op kantoor voor een bedrijf werken? Daar is uiteraard niks mis mee maar voor wie iets anders wil zijn alternatieven.

Eigen verantwoordelijkheid

Het zzp’erschap spreekt je daarnaast ook enorm aan op je eigen verantwoordelijkheid. Er komt niet meer steevast een zelfde bedrag binnen aan het einde van de maand. Je zult aan de bak moeten en als je je tijd goed investeert levert dat resultaat op.

Dienstenpakket kiezen

Meer specifiek geldt dat ‘Virtual Assistant’ een kapstokterm is. Hiermee bedoel ik dat hoewel mijn collega’s en ik allemaal de gemeenschappelijke noemer Virtual Assistant gebruiken, we toch enorm verschillen. De overeenkomst tussen alle VA’s is dat ze helemaal of deels op afstand werken (vandaar de term ‘virtueel’) en andere ondernemers en bedrijven ondersteunen. De verschillen zitten ‘em in de taken en werkzaamheden waarmee we hen ondersteunen. Er worden door Virtual Assistants ontzettend veel diensten aangeboden maar niet één VA biedt alle diensten aan en geen twee VA’s zijn wat dat betreft hetzelfde.

Specialiseren en ontwikkelen

Je kunt als VA dus zelf bepalen waar jij je in gaat specialiseren en in welke niche je gaat opereren. En dat zal in de loop van de jaren, als je je verder ontwikkelt, ook nog zeker veranderen. Op basis van wat je leuk vindt, waar vraag naar is en waar je goed in bent. Zowel jij als VA en de wereld om je heen veranderen dus je ontwikkelt steeds meer vaardigheden en er is voortdurend vraag naar ondersteuning op andere gebieden.

Ik heb er zelf voor gekozen om me te specialiseren in de volgende drie dingen: visuals voor social media, bloggen en websites. Ook ik zal in de komende tijd mijn bedrijf verder ontwikkelen wat kan betekenen dat ik andere diensten ga aanbieden. Wat dat zal zijn weet ik nog niet. Dat ga ik al doende ontdekken.

Tenslotte vind ik het samenwerken met andere zzp’ers erg leuk: het geeft je een gelijkwaardige positie. Allebei ben je eenpitter en loop je tegen zaken aan en geniet je van je vrijheid. Je herkent ook dingen in elkaars manier van werken.

Samengevat

Samengevat: Als VA kun je je eigen dienstenpakket kiezen, je kunt je specialiseren of een niche kiezen en je kunt je blijven ontwikkelen in een richting die jij leuk vindt. Je geeft zo je eigen kleur aan je VA bedrijf. Overigens niet alleen in de diensten die je aanbiedt maar ook in de manier waarop je werkt (formeel, spontaan, gestructureerd, hoe je je presenteert op social media).

Nu jij?

Spreken deze punten je aan? Krijg je er energie van? Dat is een goede indicator of dit wat voor je is. Heb je weinig zelfdiscipline en heb je structuur nodig, dan is het zzp’erschap misschien niet de beste ‘arbeidsvorm’ voor je. Hou je van afwisseling en ben je leergierig? Ga dan eens serieus nadenken of dit wat voor je is. Misschien is het tijd om de eerste concrete stappen te gaan zetten. Wil je eens sparren over hoe ik ben begonnen als VA? Neem dan gerust contact met me op.

Geen reactie's

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: