Werken op afstand: werkt dat?

Werken op afstand: werkt dat? 

Een Virtual Assistant werkt op afstand, niet bij je op kantoor. Sommigen werken vanuit huis, anderen doen dat locatie-onafhankelijk. Locatie-onafhankelijk betekent dat ze werken waar ze maar willen: de koffietent om de hoek, het huisje op Terschelling of het exotische oord in Thailand. Om op deze manier te kunnen werken zijn een VA en haar klanten aangewezen op online communicatie. Deze is tegenwoordig van zo’n goede kwaliteit en ook op veel plekken in de wereld zo betrouwbaar en snel dat het voor de kwaliteit van het werk niet uitmaakt waar de Virtual Assistant zijn of haar werk doet. Verschil in tijdzones tussen klant en Virtual Assistant vragen wel om goed overleg maar kunnen juist ook heel prettig zijn: terwijl jij als klant ligt te slapen werkt je Virtual Assistant lekker door zodat je ‘s morgens aan de slag kunt met at je Virtual Assistant voor jou heeft voorbereid. Een continue werkestafette binnen je onderneming. 

Houd hier rekening mee 

Alhoewel in digitaal opzicht fysieke afstand geen belemmering is om goed samen te werken, zijn er wel een paar dingen waar je in deze situatie rekening mee moet houden.  

  1. Contact leggen. Face-to-face contact is met niets te vergelijken. Door elkaar in de ogen te kijken kom je zoveel van elkaar te weten dat je al heel snel weet of je een klik met elkaar hebt en of je het gevoel hebt dat je je werk aan iemand wilt toevertrouwen. De Virtual Assistant, en vooral de reizende Virtual Assistant, kan niet altijd bij je op kantoor langskomen. Gelukkig hebben we Skype en WhatsApp, wat mij betreft mooie tussenoplossingen: op afstand maar toch een indruk kunnen krijgen van elkaars ‘look and feel’. 
  2. Digitale versies. Elke Virtual Assistant heeft haar bedrijf volledig gedigitaliseerd maar heb jij je uit te besteden klussen ook digitaal beschikbaar? Het is een open deur maar alleen dat wat online beschikbaar en te bewerken is, kun je uitbesteden aan een Virtual Assistant. 
  3. Tijdsverschil. Je Virtual Assistant zal mogelijk van tijd tot tijd in een andere tijdzone verblijven. Dat vraagt om goede afspraken. Ook al zal je Virtual Assistant geen ‘9-5’ mentaliteit hebben, het is belangrijk om van tevoren af te spreken wanneer er gewerkt wordt en wat je van elkaar op dit gebied kunt verwachten. Welke taken kunnen uitstekend worden gedaan als jij slaapt en voor welke is het essentieel dat jullie beiden tegelijkertijd bereikbaar zijn voor overleg?  

 Voordelen 

Het feit dat het aantal Virtual Assistants enorm toeneemt geeft ook wel aan dat er voordelen zitten aan het inhuren van een Virtual Assistant. Ik noem er een paar: 

  1. Een Virtual Assistant kun je inhuren voor alleen die uren en taken die nodig zijn om je bedrijf te ondersteunen. Dat is kostentechnisch aantrekkelijk, een voordeel dat overigens opgaat voor veel freelancers. 
  2. Er zijn Virtual Assistants die hun locatie-onafhankelijke werk combineren met reizen. Dat vergt organisatorische vaardigheden, flexibiliteit, stressbestendigheid en probleemoplossend vermogen. Dit zijn allemaal waardevolle kwaliteiten als er in de hectiek van jouw bedrijf snel en goed allerhande taken geregeld moeten worden. 
  3. Virtual Assistants zijn digitaal vaardig en op de hoogte van de nieuwste tools die je productiviteit en effectiviteit enorm kunnen verhogen. Je hoeft op deze manier niet alles zelf uit te vinden om er toch van te kunnen profiteren. 

Werkt het voor mij?

Of het inhuren van een Virtual Assistant voor jou werkt? The proof of the pudding is in the eating. Probeer het gewoon eens uit op een klein en concreet takenpakket. Dan merk je het vanzelf.  

Ten slotte nog even de terechte vraag of Virtual Assistants werkelijk meerwaarde hebben of slechts meeliften op een hype? Bieden ze allemaal hetzelfde en is je bruikbaarste selectiecriterium dus de uurprijs? Mijns inziens is Virtual Assistant een vak zoals kapper of schilder een vak is. Ja, alle Virtual Assistants doen min of meer hetzelfde, zoals ook alle kappers knippen en alle schilders schilderen. Maakt het daarom niet meer uit welke Virtual Assistant je in de arm neemt en kun je daarom maar het beste voor de goedkoopste kiezen? Als je zo altijd je kapper en je schilder kiest moet je dat bij de Virtual Assistant misschien ook maar zo doen. Maar ik kan me voorstellen dat bij je keuzes ook andere criteria een rol spelen. Dat geldt voor de kapper, de schilder, en ook voor de Virtual Assistant.

Geen reactie's

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: